זוויות מבט שונות לעסק משפחתי / חדוה יוסף

זוויות מבט שונות לעסק משפחתי

 

בניית עסק משפחתי היא תהליך ארוך מעניין ומאתגר. תהליך שבו נבנית נדבך על גבי נדבך תשתית יציבה שתשמש בסיס להמשך הדרך. התהליך כולל מטרות ומשימות פעולות ויוזמות. הוא גם כולל הרגשה של חוסר זמן לעצור ולבחון את המקום בו אנו נמצאים, להסתכל על התוצאות שהושגו עד כה, להתבונן בהם ולהתרשם.

 

החיים בעולמנו כיום דינאמיים ומעניינים אך תובעניים ואינטנסיביים. עולמנו העסקי כולל לקוחות וספקים, פעילות בנקאית שוטפת, בני משפחה שעובדים בעסק, מגוון מוצרים שונים, תחרות ומתחרים, שווקים קיימים ואופציות לשווקים חדשים, חדשנות ופיתוח ועוד. כל כך אינטנסיבי עד שאנו מרגישים שעצירה היא פריבילגיה שלא שמורה לנו. דבר גורר דבר, תהליך שהחל צובר תאוצה כאשר תהליך נוסף נתקע והשלישי משתנה. דינמיקת החיים מביאה אותנו לידי תוצאות מוחשיות אך לעיתים לא מאפשרת לנו להתבונן בהם ולהעריך אותם.

 

נשאלת השאלה: מתי לאחרונה עצרת לרגע , "צילמת" את העסק, ובחנת את הפעילות מתחילת הדרך ועד היום?

 

ה"תצלום" שמתקבל מאפיין את ההישגים שהושגו עד כה, הישגים שהם מוחשיים ורוחניים, לדוגמא: היכן מיקומו הפיזי של העסק המשפחתי, גודלו והתאמתו לצרכים הנדרשים, גובה מלאי מוצרים סופיים וחומרי גלם, מספר עובדים מועסקים, בני משפחה שעובדים בעסק, רווחיות מפעילות שוטפת, גובה ההלוואות הפתוחות, לקוחות וספקים, רמת מכירות, מוניטין, צבירת ניסיון וידע והגשמה עצמית.

 

באם בעלי העסק יעצרו לרגע ו"יצלמו" את המצב כנתון תתקבל תמונה בעלת משמעות רבה. תמונה שתאפשר לבחון את הדרך שנסללה עד כה ואת זו שיש עוד לעבור. העצירה מאפשרת לבחון את מגמת ההתקדמות, אילו הישגים הושגו, האם הם תואמים את הרצונות הראשוניים, מה היו השגיאות שבדרך, מהם השיעורים שנלמדו והאם יושמו לאחר מכן. כמו כן תתאפשר ההתבוננות בסוגיה מה היו החששות בתחילת הדרך ומהם החששות היום.

 

לנו, כבני אדם, קשה לעיתים להחזיק בכובע "המתבונן מהצד" ובכובע "משתתף בתהליך" בו זמנית. זה כמעט בלתי אפשרי להחזיק בשני הכובעים בו זמנית. במצב שכזה עזרה של קרובים בהחלט יכולה לתרום לנושא. קרובים אלו, רצוי שיהיו כאלה שאוהבים ומפרגנים לפעילות העסקית אך גם בעלי דעה ברורה ומוצקה. כדאי שיהיו אובייקטיבים ולא בעלי אינטרסים בעסק. גם העובדים יכולים להשתתף בכך, עובדים שהיו בעסק מתחילת דרכו ועד היום, אך גם כאלו שפרק הזמן שבו הם בעסק מאפשר להם לחוות דעה על העבר ועל העתיד.

 

זוהי גם ההזדמנות לבחון יחד את ההשפעות של העסק על חיי המשפחה. היכן היו התמורות הגדולות ואיזה מחירים נאלצת המשפחה לשלם. התבוננות בסוגיה זו יכולה להביא להחלטה של שינוי, שינוי בדרך, שינוי בהסתכלות, שינוי בתשומת הלב לתחום מסוים שאולי נזנח עם הזמן, אך מאידך להרגשת הערכה עצומה – איזה משפחה ואיזה עסק היינו לפני שנתיים ואולי אף לפני כן ואיזה עסק אנו היום.

 

העצירה מאפשרת נשימה, היא לא מאיטה את התהליך, היא גורמת לעצור וליהנות מהפירות שהושגו עד כה, ולבדוק שוב כיצד להמשיך הלאה. לא צריך "משבר" בשביל לעצור, צריך פשוט להחליט לעצור, להתבונן ולהמשיך.

 

באותה מידה שבה מתבוננים על העבר, תוכלו גם להביט על העתיד. לנסות לתכנן את העסק בעוד שנתיים, שלוש שנים, עשר שנים. תקופת זמן כה ארוכה לא אמורה להפוך את בעל העסק להוזה ומדמיין, אלא מאפשרת לו לטוות דרך שבה העסק יצעד. כאשר יש קו ברור להיכן הולכים קל יותר להתכוונן אליו. התכנון מסתמך על הניסיון שנצבר, החוויות שנחוו, הביטחון בעסק ובמשפחה ועל ההון האנושי והכספי.

 

עסק משפחתי מורכב משני רכיבים עיקריים בחייו של כל אדם: משפחה ועבודה. שילוב בין השניים הוא תובעני מחד אך מאתגר מאידך. לעיתים מומלץ לבחון את ההליכה המשותפת כדי לבחון את פירות העבר ואת המחירים ששולמו וגם כדי לתכנן את העתיד.

 

כותבת המאמר:

חדוה יוסף, יועצת ארגונית לעסקים משפחתיים ולמגזר השלישי,

חונכת מטעם מט"י / תמ"ת

מייל [email protected], נייד 054-9039990, טל 077-5020819

חדוה יוסף
יועצת ארגונית לעסקים משפחתיים
עסקים - יעוץ ארגוני
תאריך: 22/3/2011
 


מאמרים נוספים בתחום עסקים - יעוץ ארגוני

על גשרים ואנשים בעסק משפחתי / חדוה יוסף
עסק משפחתי מתמודד עם אתגרים מיוחדים בחייו, אתגרים שבסופו של דבר עלולים להביא עימם גם קונפליקטים ומתחים. הקונפליקטים יוצרים מעין מחסומים שלא מאפשרים קבלת החלטות ובעצם לא מאפשרים התקדמות העסק. תהליך של
ישיבה משפחתית – מפגש הכרחי בעסק משפחתי / חדוה יוסף
עסק משפחתי הוא עסק דינמי ומיוחד אשר "מייצר" מצבים של אינטימיות וקרבה אך מאידך גם מתח וקונפליקטים. תקשורת היא דרך לפתרון קונפליקטים בתוך העסק. זו עוזרת להקטין את הסיכוי לקונפליקטים ויכולה להיות מושגת ג
מי צריך פיתוח ארגוני? / רוני מיכאל
תהליך של פיתוח ארגוני מתאים לכל עסק, חברה או ארגון המעוניינים להשתפר, להתייעל ולצמוח. התהליך מלווה ע"י יועץ ארגוני מוסמך, וכולל אלמנטים כמו גיבוש חזון, בניית אסטרטגייה, ליווי מנהלים, ועוד
עסק משפחתי – להעיר או להבליג? / חדוה יוסף
משוב שאינו חיובי הוא אחד הקשיים הגדולים העומדים בפני מנהל, מורכב יותר אם בן משפחתך הוא נשוא הביקורת. עם רגישות ורצון טוב אפשר להעבירה נכונה ואף לצמוח ממנה.
זוויות מבט שונות לעסק משפחתי / חדוה יוסף
עסק משפחתי מורכב משני רכיבים עיקריים בחייו של כל אדם: משפחה ועבודה. שילוב בין השניים הוא תובעני ומאתגר. לעיתים מומלץ לבחון את ההליכה המשותפת כדי לבחון את פירות העבר, המחירים ששולמו ואת תכנון העתיד.